Złoto Maroka – olej arganowy
Argania
spinosa czyli argania żelazna, argania żelazodrzew, olejara
żelazna, tłuścianka żelazna, drzewo arganowe to drzewo osiągające
wysokość około 8-10 metrów. Pień arganii jest często
poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa i
zjadać ich liście oraz owoce. Owoc wygląda jak podłużna jagoda z
zielonym, mięsistym miąższem o długości do 5 cm, zawierająca
ok. 2-4 nasion z których uzyskiwany jest cenny olej jadalny,
zawierający 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykorzystywany
jest on do gotowania , oświetlenia i wyrobu mydeł oraz wielu innych
kosmetyków.
Berberskie
gospodarstwa domowe wytwarzają swój własny olej służący głównie
do gotowania. Ponieważ jest bardzo drogi, można używać go
oszczędniej, na przykład do doprawiania sałatek. Dodany do potrawy
wzbogaca ją nie tylko w walory zdrowotne ale i w przyjemną
orzechową nutę zapachową. Z pozostałości po tłoczeniu
wytwarzana jest gęsta pasta, która po posłodzeniu smakuje podobnie
jak masło orzechowe i idealnie nadaje się do chleba.
W
wyniku fermentacji miąższu uzyskiwany jest napój o nazwie mahia
d'Argan zawierający alkohol.
Właściwości
oleju arganowego:
Idealnie
usuwa objawy i dyskomfort jakiego dostarcza nam sucha skóra.
Polecany również
dla osób
cierpiących na łuszczycę. Bardzo silne efekty widać
u osób, które poszukują silnej substancji odmładzającej – na
dodatek w 100% naturalnej. Zawarty w oleju stygmasterol,
tirukallol i witamina E regenerują naskórek, wzmacniają
komórki i zapobiegają pojawianiu się zmarszczek. Olej arganowy
świetnie spisuje się również jako ochrona i regeneracja skóry
dla osób korzystających z kąpieli słonecznych.
Jest
on również najlepszym przyjacielem zadbanych i lśniących włosów.
Marokańskie kobiety wcierają go w całe pasma jak odżywkę.
Stosowany na końcówki zapobiega rozdwajaniu, zaś wmasowywany w
skórę głowy poprawia kondycję naszych włosów.
Domowe
SPA
Orzeźwiająca
maska do włosów:
- garść świeżych liści mięty
- ogórek
- kiwi
- łyżeczka oleju arganowego
Wszystkie
składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Rozprowadzić
na skórze głowy i wmasować (ok. 3 minuty). Dokładnie spłukać.
Dostarczy włosom witamin z grupy B oraz cynku mającego właściwości
antybakteryjne, a także witaminy A i wapnia - które regenerują
włókna włosów.
Nawilżająca
maseczka do twarzy:
- 1 dojrzałe awokado
- łyżeczka soku cytrynowego
- łyżeczka oleju arganowego
Składniki
zmiksować, nałożyć na twarz pomijając okolice oczu i ust. Po 15
minutach zmyć letnią wodą. Na koniec zastosować czysty olej
arganowy zamiast kremu. Skóra będzie doskonale nawilżona i
wygładzona
Można
dodawać oleju arganowego do swoich ulubionych kremów czy balsamów
do ciała, ale ja osobiście uwielbiam go po prostu w czystej
postaci, choć czasem gości również w mojej kuchni jako idealny
dodatek do dresingów do sałatek, ale nie tylko. Oczywiście w
kuchni nie używam oleju kupowanego od firm kosmetycznych ale ten
kupiony jako spożywczy idealnie sprawdza się w kosmetyce domowej.
Michał
Dużo słyszałam o olejku arganowym,ale nie miałam pojęcia,że można używać go w kuchni.Dobra rada.
OdpowiedzUsuńŚwietnie działa, a także jest zdrowa, naturalna terapia. Zdecydowanie polecam stawiać na olejek arganowy i kosmetyki, które są zrobione na jego bazie.
OdpowiedzUsuń