niedziela, 25 czerwca 2017

Woda potrafi ugasić nawet pragnienie pustyni


Są tacy co potrafią niejedno pragnienie ugasić. Delikatnie, subtelnie, bez nadęcia i wygórowanych wymagań. Potrafią gasić pragnienie ich dłonie i szepty, jak i spojrzenia, lecz jednocześnie w naszej duszy rozpalą ogień, budzą inne pragnienia i nadzieje. Dziś pierwszy kulinarny wpis tego lata. Dlatego dość długo się zastanawiałem co byłoby idealnym pomysłem na tenże właśnie tekst. Za jego przygotowanie zabrałem się już dwa tygodnie temu, a choć dziś za oknem nie panują afrykańskie upały, ba jest nawet raczej letniawo. Jestem pewny jednak, że tego lata nieraz będzie okazja aby sięgnąć właśnie po te receptury by poczuć smak i jednocześnie lekkie orzeźwienie. Zatem dziś przenosimy się do Ameryki środkowej by zaczerpnąć pomysł na „świeże wody” czyli z języka hiszpańskiego Aguas Frescas. To dość popularny napój w Meksyku, ale spotyka się go również i na Wyspach Karaibskich. Składa się on najczęściej z owoców (melon, arbuz, papaja, cytrusy), warzyw (ogórek) czasem kwiatów (hibiskus), wody i cukru oraz często również z dodatkiem świeżej mięty. Podawany dobrze schłodzony doskonale współgra z wakacjami, urlopem czy po prostu chęcią orzeźwienia.










Sącząc drinka nie myślę o tym co widziałem, tylko o tym co jeszcze chciałbym zobaczyć z Tobą

Arbuzowa Agua Fresca powstaje z połówki małego lub ćwiartki dużego arbuza, którego ja wrzucam do mojej sokowirówki (o której pisałem TU) i tak uzyskuję klarowny sok do mojego napitku. Jeżeli macie ochotę możecie zmiksować miąższ arbuza pozbawionego pestek i odcedzić przez gazę. Lub też nie robić tego zgodnie z przepisem i użyć po prostu zmiksowanego miąższu. Do arbuzowego soku dodaję sok z jednej limonki lub połowy cytryny. Dodaję drugie tyle gazowanej wody co soku i czasem dosładzam np. miodem lub cukrem trzcinowym lub kokosowym. Jeżeli jednak używam naprawdę dojrzałego arbuza nie czuję już potrzeby dosładzania. Zielona Ogórkowa Agua Fresca to ni mniej ni więcej pół kilograma ogórków ze skórką, z których w sokowirówce wyciskam cały sok. Ale można również zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach, czy zblendować i odcisnąć przez gazę. Do tego pół litra gazowanej wody, sok z limonki oraz cukier lub miód — jeżeli czujemy taką potrzebę. I gotowe!










Jeżeli woda użyta do zrobienia naszego napoju była już wcześniej mocno schłodzona możemy delektować się napitkiem od razu. Jeżeli nie, to do szklanek wrzucamy lód, liście świeżej mięty i pozwalamy sobie odpłynąć w nieznane na fali upałów. Jeżeli mamy ochotę to wystarczy wzmocnić nasz napój miarką dobrej tequili i rozsmakować się już możemy w domowej niepowtarzalnej Margaricie. Salud!
Michał

27 komentarzy:

  1. Pyszne. Bardzo lubię wodę z mięta,świeżym ananasem i limonką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi się pić zachciało! :D Uwielbiam taką wodę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest doskonała w upalne ale nie tylko takie dni :)

      Usuń
  3. Natchnąłeś mnie! Jutro lecę po arbuza. Uwielbiam takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam się, że wersji z arbuzem nie znałam, koniecznie wypróbuję bo wygląda apetycznie :-) u mnie teraz króluje lemoniada z limonek, pomarańczy i mięty :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama teraz codziennie robię sobie podobne napoje najczęściej z braku czasu na przygotowanie i w pracy korzystam z liści mięty i cytryny, w domu dodaje często ogórka, czasami buraka lub pomidora jeśli chcę coś w formie lekkiej kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności <3 Miłego dnia ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm pysia! samo zdrowie, reszta uroda ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż chce się mieć pragnienie, żeby to pić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Okej, ten arbuz zdecydowanie do przetestowania! Tylko jak go wycisnę przez wyciskarkę, pewnie wyjdzie mi papka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pysznie to wszystko wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi it's me, I am also visiting this site daily, this site
    is really nice and the viewers are in fact sharing fastidious
    thoughts.

    OdpowiedzUsuń
  12. Arbuzowa Agua Fresca to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki arbuzowy drink koniecznie muszę zrobić! Pewnie jest pyszny, a przy okazji nacieszy oczy kolorem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie :D Z takimi umiejętnościami możesz zastanowić się nad prowadzeniem punktu z sokami ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja robię napoje na bazie mojej domowej wody redox z naszego domowego filtra założonego pod zlewem w kuchni :) Nieograniczony dostęp do zdrowej wody w upalne i nie tylko upalne dni. A drink arbuzowy ...cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. 🍉 kocha mój synek! Ja również je uwielbiam, a taki arbuzowy drink... Mmmm.... pyszności! 💗

    OdpowiedzUsuń
  17. Z chęcią napiłabym się takiego drinka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Stunning view and really effectively cared for.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam tego typu orzeźwiające napoje. Mam nadzieję ze będzie jeszcze w tym roku pogoda aby takich spróbować ☺

    OdpowiedzUsuń

JEŻELI W TREŚCI POSTA NIE PROSZĘ O LINK NIE UMIESZCZAJ GO TAM O ILE ZALEŻY CI NA TYM ŻEBY TWÓJ KOMENTARZ ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY.

Potrafię znaleźć Twojego bloga bez tego.