niedziela, 16 grudnia 2012

Złoto Maroka – olej arganowy


Argania spinosa czyli argania żelazna, argania żelazodrzew, olejara żelazna, tłuścianka żelazna, drzewo arganowe to drzewo osiągające wysokość około 8-10 metrów. Pień arganii jest często poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa i zjadać ich liście oraz owoce. Owoc wygląda jak podłużna jagoda z zielonym, mięsistym miąższem o długości do 5 cm, zawierająca ok. 2-4 nasion z których uzyskiwany jest cenny olej jadalny, zawierający 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykorzystywany jest on do gotowania , oświetlenia i wyrobu mydeł oraz wielu innych kosmetyków.

  
Berberskie gospodarstwa domowe wytwarzają swój własny olej służący głównie do gotowania. Ponieważ jest bardzo drogi, można używać go oszczędniej, na przykład do doprawiania sałatek. Dodany do potrawy wzbogaca ją nie tylko w walory zdrowotne ale i w przyjemną orzechową nutę zapachową. Z pozostałości po tłoczeniu wytwarzana jest gęsta pasta, która po posłodzeniu smakuje podobnie jak masło orzechowe i idealnie nadaje się do chleba.
W wyniku fermentacji miąższu uzyskiwany jest napój o nazwie mahia d'Argan zawierający alkohol.


Właściwości oleju arganowego:

Idealnie usuwa objawy i dyskomfort jakiego dostarcza nam sucha skóra. Polecany również dla osób cierpiących na łuszczycę. Bardzo silne efekty widać u osób, które poszukują silnej substancji odmładzającej – na dodatek w 100% naturalnej. Zawarty w oleju stygmasterol, tirukallol i witamina E regenerują naskórek, wzmacniają komórki i zapobiegają pojawianiu się zmarszczek. Olej arganowy świetnie spisuje się również jako ochrona i regeneracja skóry dla osób korzystających z kąpieli słonecznych.
Jest on również najlepszym przyjacielem zadbanych i lśniących włosów. Marokańskie kobiety wcierają go w całe pasma jak odżywkę. Stosowany na końcówki zapobiega rozdwajaniu, zaś wmasowywany w skórę głowy poprawia kondycję naszych włosów.

 Domowe SPA

Orzeźwiająca maska do włosów:
  • garść świeżych liści mięty
  • ogórek
  • kiwi
  • łyżeczka oleju arganowego
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Rozprowadzić na skórze głowy i wmasować (ok. 3 minuty). Dokładnie spłukać. Dostarczy włosom witamin z grupy B oraz cynku mającego właściwości antybakteryjne, a także witaminy A i wapnia - które regenerują włókna włosów.

Nawilżająca maseczka do twarzy:
  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • łyżeczka oleju arganowego
Składniki zmiksować, nałożyć na twarz pomijając okolice oczu i ust. Po 15 minutach zmyć letnią wodą. Na koniec zastosować czysty olej arganowy zamiast kremu. Skóra będzie doskonale nawilżona i wygładzona


Można dodawać oleju arganowego do swoich ulubionych kremów czy balsamów do ciała, ale ja osobiście uwielbiam go po prostu w czystej postaci, choć czasem gości również w mojej kuchni jako idealny dodatek do dresingów do sałatek, ale nie tylko. Oczywiście w kuchni nie używam oleju kupowanego od firm kosmetycznych ale ten kupiony jako spożywczy idealnie sprawdza się w kosmetyce domowej.




Michał

1 komentarz:

  1. Dużo słyszałam o olejku arganowym,ale nie miałam pojęcia,że można używać go w kuchni.Dobra rada.

    OdpowiedzUsuń

JEŻELI W TREŚCI POSTA NIE PROSZĘ O LINK NIE UMIESZCZAJ GO TAM O ILE ZALEŻY CI NA TYM ŻEBY TWÓJ KOMENTARZ ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY.

Potrafię znaleźć Twojego bloga bez tego.