Woda potrafi ugasić nawet pragnienie pustyni
Są
tacy co potrafią niejedno pragnienie ugasić. Delikatnie, subtelnie,
bez nadęcia i wygórowanych wymagań. Potrafią gasić pragnienie
ich dłonie i szepty, jak i spojrzenia, lecz jednocześnie w naszej
duszy rozpalą ogień, budzą inne pragnienia i nadzieje. Dziś
pierwszy kulinarny wpis tego lata. Dlatego dość długo się
zastanawiałem co byłoby idealnym pomysłem na tenże właśnie
tekst. Za jego przygotowanie zabrałem się już dwa tygodnie temu, a
choć dziś za oknem nie panują afrykańskie upały, ba jest nawet
raczej letniawo. Jestem pewny jednak, że tego lata nieraz będzie
okazja aby sięgnąć właśnie po te receptury by poczuć smak i
jednocześnie lekkie orzeźwienie. Zatem dziś przenosimy się do
Ameryki środkowej by zaczerpnąć pomysł na „świeże wody”
czyli z języka hiszpańskiego Aguas Frescas. To dość popularny
napój w Meksyku, ale spotyka się go również i na Wyspach
Karaibskich. Składa się on najczęściej z owoców (melon, arbuz,
papaja, cytrusy), warzyw (ogórek) czasem kwiatów (hibiskus), wody i
cukru oraz często również z dodatkiem świeżej mięty. Podawany
dobrze schłodzony doskonale współgra z wakacjami, urlopem czy po
prostu chęcią orzeźwienia.
Sącząc
drinka nie myślę o tym co widziałem, tylko o tym co jeszcze
chciałbym zobaczyć z Tobą
Arbuzowa
Agua Fresca powstaje z połówki małego lub ćwiartki dużego
arbuza, którego ja wrzucam do mojej sokowirówki (o której pisałem
TU) i tak uzyskuję klarowny sok do mojego napitku. Jeżeli macie
ochotę możecie zmiksować miąższ arbuza pozbawionego pestek i
odcedzić przez gazę. Lub też nie robić tego zgodnie z przepisem i
użyć po prostu zmiksowanego miąższu. Do arbuzowego soku dodaję
sok z jednej limonki lub połowy cytryny. Dodaję drugie tyle
gazowanej wody co soku i czasem dosładzam np. miodem lub cukrem
trzcinowym lub kokosowym. Jeżeli jednak używam naprawdę dojrzałego
arbuza nie czuję już potrzeby dosładzania. Zielona Ogórkowa Agua
Fresca to ni mniej ni więcej pół kilograma ogórków ze skórką,
z których w sokowirówce wyciskam cały sok. Ale można również
zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach, czy zblendować i odcisnąć
przez gazę. Do tego pół litra gazowanej wody, sok z limonki oraz
cukier lub miód — jeżeli czujemy taką potrzebę. I gotowe!
Jeżeli
woda użyta do zrobienia naszego napoju była już wcześniej mocno
schłodzona możemy delektować się napitkiem od razu. Jeżeli nie,
to do szklanek wrzucamy lód, liście świeżej mięty i pozwalamy
sobie odpłynąć w nieznane na fali upałów. Jeżeli mamy ochotę
to wystarczy wzmocnić nasz napój miarką dobrej tequili i
rozsmakować się już możemy w domowej niepowtarzalnej
Margaricie. Salud!
Michał
Mniami mniami ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :D
UsuńPyszne. Bardzo lubię wodę z mięta,świeżym ananasem i limonką.
OdpowiedzUsuńoj tak, też lubię :)
Usuńaz mi ślinka pociekła ... :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle mi się pić zachciało! :D Uwielbiam taką wodę :D
OdpowiedzUsuńjest doskonała w upalne ale nie tylko takie dni :)
UsuńNatchnąłeś mnie! Jutro lecę po arbuza. Uwielbiam takie smaki.
OdpowiedzUsuń:) może tez byc melon :)
Usuńprzyznam się, że wersji z arbuzem nie znałam, koniecznie wypróbuję bo wygląda apetycznie :-) u mnie teraz króluje lemoniada z limonek, pomarańczy i mięty :-)
OdpowiedzUsuńSama teraz codziennie robię sobie podobne napoje najczęściej z braku czasu na przygotowanie i w pracy korzystam z liści mięty i cytryny, w domu dodaje często ogórka, czasami buraka lub pomidora jeśli chcę coś w formie lekkiej kolacji :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności <3 Miłego dnia ♥
OdpowiedzUsuńMmmm pysia! samo zdrowie, reszta uroda ; )
OdpowiedzUsuńAż chce się mieć pragnienie, żeby to pić :D
OdpowiedzUsuńOkej, ten arbuz zdecydowanie do przetestowania! Tylko jak go wycisnę przez wyciskarkę, pewnie wyjdzie mi papka :D
OdpowiedzUsuńJak pysznie to wszystko wygląda!!
OdpowiedzUsuńHi it's me, I am also visiting this site daily, this site
OdpowiedzUsuńis really nice and the viewers are in fact sharing fastidious
thoughts.
Arbuzowa Agua Fresca to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMniam ;) Świetne inspiracje ;)
OdpowiedzUsuńTaki arbuzowy drink koniecznie muszę zrobić! Pewnie jest pyszny, a przy okazji nacieszy oczy kolorem :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie :D Z takimi umiejętnościami możesz zastanowić się nad prowadzeniem punktu z sokami ;)
OdpowiedzUsuńJa robię napoje na bazie mojej domowej wody redox z naszego domowego filtra założonego pod zlewem w kuchni :) Nieograniczony dostęp do zdrowej wody w upalne i nie tylko upalne dni. A drink arbuzowy ...cudo :)
OdpowiedzUsuń🍉 kocha mój synek! Ja również je uwielbiam, a taki arbuzowy drink... Mmmm.... pyszności! 💗
OdpowiedzUsuńZ chęcią napiłabym się takiego drinka :)
OdpowiedzUsuńStunning view and really effectively cared for.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu orzeźwiające napoje. Mam nadzieję ze będzie jeszcze w tym roku pogoda aby takich spróbować ☺
OdpowiedzUsuń