Zagraj w kuchni w pomidora
Z
pomidorem zdecydowanie najbardziej kojarzy mi się lato i chyba nic w
tym dziwnego bo właśnie wtedy mamy pod dostatkiem tych naprawdę
pomidorowych pomidorów. Tych dojrzewających w słońcu, spokojnie
drzemiących na krzaczku, który z radością moczy korzenie w
orzeźwiającej wodzie niczym stopy w upalne leniwe dni niespiesznie
dojrzewając i czerpiąc moc z żyznej ziemi. To dlatego jest taki
aromatyczny i smaczny właśnie latem. Dlatego też gdy o tej porze
roku mamy mało słońca i ciepła, na spotkania z przyjaciółmi
zdarza mi się przygotować pomidorową roladę, która idealnie
pasuje do wina jak i długich rozmów. Ale bynajmniej nie robię tego
z wykorzystaniem tych dostępnych zimą tekturowych pomidorów bez
smaku i aromatu lata. Wolę do tego wykorzystać te, które jeszcze
wczesną jesienią zamknąłem w słoikach. I tak powstaje smak
poezji z pomidora, który pasuje nam najbardziej choć wcale nie jest
to sałatka. A my uwielbiamy smakować je wspólnie delektując się
nimi niczym zmysłowym erotykiem wypowiedzianym we właściwej
chwili, szeptem lubieżnym do ucha.
Pomidorowa
rolada z twarożkiem i szynką szwarcwaldzką
Do
przygotowania ciasta na roladę potrzebuję 4 dużych jaj. Wszystko
zaczynam od ubicia na sztywno piany z 4 białek. Bardzo ważne jest
to, że 4 jajka muszą być duże, przynajmniej L-ki. Gdy mam M-ki
jest to już 5 jajek, a w przypadku S-ek potrzebuję ich aż 6 sztuk
ponieważ ciasto na moją roladę piekę na dużej blasze. I choć
nie musi być ono grube to nie może być też za cienkie. Następnie,
nie przerywając miksowania, dodaję do piany po jednym z czterech
żółtek. Teraz czas na łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki i
łyżeczkę mielonych suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku. Ale
jeżeli ich nie masz lub nie przepadasz za nimi nie musisz ich
dodawać. Teraz pora na 150 - 200 gram gęstego przecieru
pomidorowego. Jeżeli nie masz swojego domowego, użyj koncentratu
pomidorowego. Pomidory wmieszaj do masy już delikatnie przy pomocy
łyżki. No i ostatni składnik, 50 gram mąki tortowej, którą
delikatnie łączę z masą przy pomocy łyżki. W tym czasie
piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza a na „blaszkę”,
którą mam w piekarniku od nowości, wykładam papier do pieczenia i
lekko spryskuję go olejem. Następnie wylewam na niego ciasto i
rozprowadzam je tak aby wszędzie miało identyczną grubość.
Ciasto piekę około 15-20 minut po czym wyjmuję je z piekarnika.
Przykrywam je bawełnianą ściereczką i póki jest ono jeszcze
mocno ciepłe zwijam w luźną roladę. Na razie jeszcze bez
odklejania od papieru, na którym się piekło. Teraz czas na masę
serową. Potrzebuję około 300 gram białego sera. Może być taki
potrójnie mielony, ale można go też samemu zmiksować na gładką
masę. Do sera dodaję łyżkę sambal oelek, ale wystarczy też sól
i pieprz do smaku. Do tego dodaję łyżkę czosnku niedźwiedziego,
pokrojone dość drobno ale nie za drobno suszone pomidory oraz kilka
oliwek. Dodatki można zmieniać dowolnie w zależności od upodobań
i dzięki temu za każdym razem można uzyskać inny, interesujący
smak gotowego smakołyku. Teraz czas rozwinąć wystudzone ciasto,
usunąć papier i posmarować je masą serową. Należy pamiętać
aby z obu stron pozostawić przynajmniej po 5 cm na których nie
dajemy masy. Dzięki temu uda się nam zwinąć naprawdę zgrabną
roladę. Gdy masa jest już rozłożona układam na niej szynkę. Ja
wykorzystałem około 100g szynki szwarcwaldzkiej, ale równie dobrze
można użyć innej lub też zupełnie z niej zrezygnować. Zwijam
roladę i zawijam ją folią spożywczą po czym wkładam do lodówki
na kilka godzin aby stężała.
Taka
rolada pokrojona w centymetrowej grubości plastry jest idealnym
dodatkiem do rozmów przy winie. Na pewno też świetnie nada się
jako przystawka na wykwintnej kolacji. Miłego biesiadowania.
Michał
O ja Cię. Ślinka mi po brodzie cieknie 😊
OdpowiedzUsuń:) efekt zamierzony :D
UsuńSmakowicie wygląda :) Uwielbiam takie przysmaki i kocham pomidory :)
OdpowiedzUsuńpomidory szczególnie te letnie ze słońca to poprostu poezja :)
UsuńAleż to smakowicie wygląda :) ślinię się jak mops :)
OdpowiedzUsuńmoże wprowadzę jako konkurencje dla muffin na SoB :)
UsuńApetycznie wygląda taka roladka. Uwielbiam pomidory i czekam kiedy rozpocznie się na nie sezon bo obecnie nie mogę znieść ich nijakiego smaku.
OdpowiedzUsuńteż nie mogę się doczekać już sezonu na świeże pomidory
UsuńLekka modyfikacja i robię ten przepis we własnej kuchni :D Szynkę zastępuję szpinakiem i zajadam z apetytem :)
OdpowiedzUsuńzamiana szynki na szpinak i mnie pasuje :D lubie to :)
Usuń:o Chcę to zjeść !!! <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAż się głodna zrobiłam :D uciekam stąd, jutro wpadnę po przepis :)
OdpowiedzUsuńzatem zapraszam :)
UsuńNie wiedziałam że lubisz gotować :P dogadali byśmy się w tym temacie bardzo dobrze z tego co widzę :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo fajnie ; )
OdpowiedzUsuńJa bym jadła tą roladę na śniadanie :P ha Wygląda na bardzo smaczną :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis, aż nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńPS.Zapraszam do mnie.
o wow! Pysznie to wygląda :-D Przepis zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńMmmm...
OdpowiedzUsuńAż nie wiem co powiedzieć! Ty wiesz, co trafia w moje kubki smakowe ;)
Nie pozostaje mi nic innego jak w wolnej chwili wypróbować ten przepis.
Bardzo oryginalny pomysł! Zawsze spotykałam się z roladą szpinakową z łososiem, a tutaj taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuń