Faszerowany bakłażan
Na naszych stołach pojawia się coraz więcej
ciekawych warzyw a co za tym idzie i smaków. Jedną z ciekawszych i
smacznych potraw jest faszerowana gruszka miłości, zwana również
oberżyną lub też po prostu bakłażanem. Cudownie wyglądające
warzywo o ciemnofioletowej skórce, doskonale nadające się na
grilla. Doskonale łączy się z serami, choćby fetą. Świetnie
sprawdzi się również dla tych, którzy w posiłku poszukują
mięsa. Właśnie takim posiłkiem zajmiemy się dziś. Co ważne,
nie wymaga ono wiele zachodu aby cieszyć nas niesamowitym smakiem.
Bakłażana przekrawamy na pół wzdłuż dłuższej
jego osi i łyżką wydobywamy z niego część miąższu aby mieć
gdzie włożyć farsz. Następnie solimy zarówno miąższ jak i
łódeczki z oberżyny. W międzyczasie zmielone lub drobno pokrojone
mięso podsmażamy. Gdy zacznie się lekko złocić dodajemy
pokrojoną w kosteczkę cebulkę i paprykę. Teraz wracamy do
bakłażana. Dokładnie płuczemy go pod wodą i dzięki temu
pozbywamy się soli oraz goryczkowego smaku. Miąższ kroimy w
kosteczkę i dodajemy go do mięsa. Gdy wszystko zmięknie dodajemy
kilka łyżek pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę. Jeszcze
chwilkę smażymy dodając sól, pieprz można dodać troszkę
chilli, jeżeli lubimy ostry smak potraw. Ja dodaję jeszcze troszkę
czosnku niedźwiedziego. Czas napełnić połówki naszej oberżyny
i układamy je w delikatnie wysmarowanej olejem brytfannie lub
naczyniu żaroodpornym. Wszystko to umieszczamy w nagrzanym do 180
stopni piekarniku na około 30 minut. Jeżeli chcemy dodać ser to
robimy to na mniej więcej 5-10 minut przed końcem pieczenia by ser
nie się przypalił ale zrobił się delikatnie chrupiący. Et voila!
:)
Podawać możemy z ulubionymi sosami czy sałatkami
np. z pomidorków i bazylii.
Michał
Aż sama narobiłeś tym przepisem :) Całe szczęście że nie typowe mięso mięso :P
OdpowiedzUsuńi o to chodzi :)
Usuńuwielbiam takie dania, cukinia, bakłażan czy papryka faszerowana to moje wakacyjne, ulubione potrawy:)
OdpowiedzUsuńsyte, ale mimo wszystko nie ciężkie :)
UsuńUwielbiam Twoje posty kulinarne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, bo miałem spore obawy czy zacząć publikować takie wpisy :)
Usuńbardzo lubię i dawno nie robiłam więc czas przypomnieć sobie smak :) u mnie ostatnio królowały papryczki faszerowane ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam papryczki faszerowane :D
Usuńuwielbiam takie! i robię farsz na milion sposobów !
OdpowiedzUsuńwłaśnie to jest fajne że w kuchni można poszaleć i wiele rzeczy zrobić inaczej :)
UsuńWygląda apetycznie. T już wiem co zrobię z bakłażanem jak go będę miała :)
OdpowiedzUsuńzachęcam :) bo jest fajne i smaczne :)
UsuńWitam, u mnie właśnie bakłażan leżakuje w lodówce i nie bardzo miałam pomysł na niego. Teraz już wiem, co z nim zrobię ;-) Pozdrawiam i dziękuję.
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie :) jak tylko znajdę bakłażana w sklepie to na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń