Celebruj chwile z wiśniowym ciastem

Na moje ulubione ciasto wiśniowe potrzebujemy
kilku prostych składników. Na początek mąka. Ja preferuję mąkę
pełnoziarnistą ale ty możesz użyć swojej ulubionej. Podobnie
jest z cukrem. Chcesz z niego zrezygnować i użyć ksylitolu? Nie
krępuj się! Baw się kuchnią i dostosowuj przepisy do swoich
upodobań. Lecz jak nie chcesz to nie musisz nic zmieniać. To będzie
tylko Twoje ciasto i na pewno się uda. Chcesz użyć oleju
rzepakowego, różanego czy z pestek winogron? Proszę bardzo, czym
chata bogata tym rada. Ja osobiście wybiorę olej z winogronowych
nasionek bo nie nada on ciastu swojego posmaku ale zdarzyło mi się
użyć też innych olejów. Jajka do ciasta nie mogą być malutkie a
kefir może być ze sklepu. Wcale nie musisz robić go w domu tak jak
ja. Nie masz kefiru? Nie szkodzi. Dodaj maślanki, lub jogurtu.
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i wymieszaj za
pomocą miksera. Nie musisz tego robić długo. Teraz wysmaruj
tortownicę masłem i wysyp tartą bułką – ułatwi to znacznie
wyjęcie ciasta z formy po upieczeniu. Przełóż ciasto do
tortownicy i w miarę równomiernie rozłóż na nim wiśnie. A teraz
czas zagnieść kruszonkę. Z podanych poniżej składników wychodzi
doskonała kruszonka, choć ja dodaję do niej czasem łyżeczkę
smalcu pomniejszając o tyleż samo porcję masła. A zamiast 100
gram mąki daję jej 50 gram i uzupełniam 50 gramami tartej bułki
tartej. Wszystko razem wyrabiam ręcznie aż zacznie łączyć się w
drobne grudki. No chyba, że wolisz grubszą kruszonkę, to wtedy
gnieć troszkę dłużej. Następnie wysypuję ją na ciasto i siup
do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Po tym
czasie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto w środku uchylając
lekko drzwiczkach, aż do wystygnięcia.
(proporcje na tortownicę wielkości 21cm)
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
½ szklanki cukru (ja wybieram trzcinowy)
½ szklanki oleju
¼ szklanki kefiru (TU zobaczysz jak zrobić go w
domu)
½ kg wiśni bez pestek
Kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki z pełnego przemiału
Ciasto doskonale nadaje odświętnego wymiaru
każdemu dniu, i co istotne, nie wymaga od nas wielkiego wysiłku aby
je przygotować. A tak na marginesie, wiśnie można zastąpić
innymi owocami. Też będzie pysznie!
Smacznego.
Michał
Mokro-kruche ciasto...mmm, pycha! Zamieniłabym tylko wiśnie na maliny i byłby cud-miód! :D
OdpowiedzUsuńnajfajniejsze w gotowaniu jest kombinowanie:) i dobieranie składników według swoich upodobań :)
UsuńTeż chętnie bym wypróbowała z maliną
UsuńZ maliną jest równie pyszne. Podobnie jak ze śliwką czy innymi owocami.
UsuńMniam :) wszamałabym... uwielbiam takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńja też :D
UsuńKurczę, to kolejny przepis na wiśniowe ciasto na blogu - czy omija mnie jakaś moda?;)
OdpowiedzUsuńHmmmmm, jak dla mnie to świetna moda :) a wiśniowy sezon to to co lubię najbardziej :) zrobiłem już wiśniowe soki, konfitury teraz jeszcze czas na CzokoWiśniowy dżemik :D
UsuńBoże to ciacho to po prostu to, na co mam teraz ochotę! Tak...o 12 w nocy... :D
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie, mokre i kruche, idelane połączenie :D
OdpowiedzUsuńMam w domu cały kosz śliwek prosto z sadu, już wiem jakie będzie ich przeznaczenie. Wystpią w duecie z cynamonem, bo jest to para idealna omom
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, chętnie zjadłabym takie do kawki :)
OdpowiedzUsuńomnom jedno z moich ulubionych ciast <3
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o ciasto i wiśnie to uwilbiam tort schwarzwaldzki :)
OdpowiedzUsuń