Celebruj chwile z wiśniowym ciastem
Jeszcze mamy sezon wiśniowy a w dodatku można je
jeszcze kupić w bardzo przystępnych cenach. Dlatego warto sobie
czasem osłodzić życie przepysznym ciastem wiśniowym. A gdy dom
wypełni się już aromatem świeżego ciasta można zaparzyć sobie
doskonałą kawę lub herbatę. Może zieloną z wiśniami? Na chwilę
zaprzestańmy codziennych czynności i ogłośmy święto. Bo tylko
wtedy ciasto ma sens. Celebrujmy jego jedzenie, rozkoszujmy się nim
podobnie jak kawą, niech to będzie chwila wyjątkowa. Wtedy
docenimy to co jemy.
Na moje ulubione ciasto wiśniowe potrzebujemy
kilku prostych składników. Na początek mąka. Ja preferuję mąkę
pełnoziarnistą ale ty możesz użyć swojej ulubionej. Podobnie
jest z cukrem. Chcesz z niego zrezygnować i użyć ksylitolu? Nie
krępuj się! Baw się kuchnią i dostosowuj przepisy do swoich
upodobań. Lecz jak nie chcesz to nie musisz nic zmieniać. To będzie
tylko Twoje ciasto i na pewno się uda. Chcesz użyć oleju
rzepakowego, różanego czy z pestek winogron? Proszę bardzo, czym
chata bogata tym rada. Ja osobiście wybiorę olej z winogronowych
nasionek bo nie nada on ciastu swojego posmaku ale zdarzyło mi się
użyć też innych olejów. Jajka do ciasta nie mogą być malutkie a
kefir może być ze sklepu. Wcale nie musisz robić go w domu tak jak
ja. Nie masz kefiru? Nie szkodzi. Dodaj maślanki, lub jogurtu.
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i wymieszaj za
pomocą miksera. Nie musisz tego robić długo. Teraz wysmaruj
tortownicę masłem i wysyp tartą bułką – ułatwi to znacznie
wyjęcie ciasta z formy po upieczeniu. Przełóż ciasto do
tortownicy i w miarę równomiernie rozłóż na nim wiśnie. A teraz
czas zagnieść kruszonkę. Z podanych poniżej składników wychodzi
doskonała kruszonka, choć ja dodaję do niej czasem łyżeczkę
smalcu pomniejszając o tyleż samo porcję masła. A zamiast 100
gram mąki daję jej 50 gram i uzupełniam 50 gramami tartej bułki
tartej. Wszystko razem wyrabiam ręcznie aż zacznie łączyć się w
drobne grudki. No chyba, że wolisz grubszą kruszonkę, to wtedy
gnieć troszkę dłużej. Następnie wysypuję ją na ciasto i siup
do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Po tym
czasie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto w środku uchylając
lekko drzwiczkach, aż do wystygnięcia.
(proporcje na tortownicę wielkości 21cm)
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
½ szklanki cukru (ja wybieram trzcinowy)
½ szklanki oleju
¼ szklanki kefiru (TU zobaczysz jak zrobić go w
domu)
½ kg wiśni bez pestek
Kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki z pełnego przemiału
Ciasto doskonale nadaje odświętnego wymiaru
każdemu dniu, i co istotne, nie wymaga od nas wielkiego wysiłku aby
je przygotować. A tak na marginesie, wiśnie można zastąpić
innymi owocami. Też będzie pysznie!
Smacznego.
Michał
Mokro-kruche ciasto...mmm, pycha! Zamieniłabym tylko wiśnie na maliny i byłby cud-miód! :D
OdpowiedzUsuńnajfajniejsze w gotowaniu jest kombinowanie:) i dobieranie składników według swoich upodobań :)
UsuńTeż chętnie bym wypróbowała z maliną
UsuńZ maliną jest równie pyszne. Podobnie jak ze śliwką czy innymi owocami.
UsuńMniam :) wszamałabym... uwielbiam takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńja też :D
UsuńKurczę, to kolejny przepis na wiśniowe ciasto na blogu - czy omija mnie jakaś moda?;)
OdpowiedzUsuńHmmmmm, jak dla mnie to świetna moda :) a wiśniowy sezon to to co lubię najbardziej :) zrobiłem już wiśniowe soki, konfitury teraz jeszcze czas na CzokoWiśniowy dżemik :D
UsuńBoże to ciacho to po prostu to, na co mam teraz ochotę! Tak...o 12 w nocy... :D
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie, mokre i kruche, idelane połączenie :D
OdpowiedzUsuńMam w domu cały kosz śliwek prosto z sadu, już wiem jakie będzie ich przeznaczenie. Wystpią w duecie z cynamonem, bo jest to para idealna omom
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, chętnie zjadłabym takie do kawki :)
OdpowiedzUsuńomnom jedno z moich ulubionych ciast <3
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o ciasto i wiśnie to uwilbiam tort schwarzwaldzki :)
OdpowiedzUsuń