niedziela, 27 lipca 2014

Celebruj chwile z wiśniowym ciastem

Jeszcze mamy sezon wiśniowy a w dodatku można je jeszcze kupić w bardzo przystępnych cenach. Dlatego warto sobie czasem osłodzić życie przepysznym ciastem wiśniowym. A gdy dom wypełni się już aromatem świeżego ciasta można zaparzyć sobie doskonałą kawę lub herbatę. Może zieloną z wiśniami? Na chwilę zaprzestańmy codziennych czynności i ogłośmy święto. Bo tylko wtedy ciasto ma sens. Celebrujmy jego jedzenie, rozkoszujmy się nim podobnie jak kawą, niech to będzie chwila wyjątkowa. Wtedy docenimy to co jemy.


Na moje ulubione ciasto wiśniowe potrzebujemy kilku prostych składników. Na początek mąka. Ja preferuję mąkę pełnoziarnistą ale ty możesz użyć swojej ulubionej. Podobnie jest z cukrem. Chcesz z niego zrezygnować i użyć ksylitolu? Nie krępuj się! Baw się kuchnią i dostosowuj przepisy do swoich upodobań. Lecz jak nie chcesz to nie musisz nic zmieniać. To będzie tylko Twoje ciasto i na pewno się uda. Chcesz użyć oleju rzepakowego, różanego czy z pestek winogron? Proszę bardzo, czym chata bogata tym rada. Ja osobiście wybiorę olej z winogronowych nasionek bo nie nada on ciastu swojego posmaku ale zdarzyło mi się użyć też innych olejów. Jajka do ciasta nie mogą być malutkie a kefir może być ze sklepu. Wcale nie musisz robić go w domu tak jak ja. Nie masz kefiru? Nie szkodzi. Dodaj maślanki, lub jogurtu. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i wymieszaj za pomocą miksera. Nie musisz tego robić długo. Teraz wysmaruj tortownicę masłem i wysyp tartą bułką – ułatwi to znacznie wyjęcie ciasta z formy po upieczeniu. Przełóż ciasto do tortownicy i w miarę równomiernie rozłóż na nim wiśnie. A teraz czas zagnieść kruszonkę. Z podanych poniżej składników wychodzi doskonała kruszonka, choć ja dodaję do niej czasem łyżeczkę smalcu pomniejszając o tyleż samo porcję masła. A zamiast 100 gram mąki daję jej 50 gram i uzupełniam 50 gramami tartej bułki tartej. Wszystko razem wyrabiam ręcznie aż zacznie łączyć się w drobne grudki. No chyba, że wolisz grubszą kruszonkę, to wtedy gnieć troszkę dłużej. Następnie wysypuję ją na ciasto i siup do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto w środku uchylając lekko drzwiczkach, aż do wystygnięcia.

Ciasto wiśniowe
(proporcje na tortownicę wielkości 21cm)

¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
½ szklanki cukru (ja wybieram trzcinowy)
½ szklanki oleju
¼ szklanki kefiru (TU zobaczysz jak zrobić go w domu)
2 jaja
½ kg wiśni bez pestek

Kruszonka

50 g masła
50 g cukru
100 g mąki z pełnego przemiału

Ciasto doskonale nadaje odświętnego wymiaru każdemu dniu, i co istotne, nie wymaga od nas wielkiego wysiłku aby je przygotować. A tak na marginesie, wiśnie można zastąpić innymi owocami. Też będzie pysznie!


 

Smacznego.

Michał

16 komentarzy:

  1. Mokro-kruche ciasto...mmm, pycha! Zamieniłabym tylko wiśnie na maliny i byłby cud-miód! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najfajniejsze w gotowaniu jest kombinowanie:) i dobieranie składników według swoich upodobań :)

      Usuń
    2. Też chętnie bym wypróbowała z maliną

      Usuń
    3. Z maliną jest równie pyszne. Podobnie jak ze śliwką czy innymi owocami.

      Usuń
  2. Mniam :) wszamałabym... uwielbiam takie ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, to kolejny przepis na wiśniowe ciasto na blogu - czy omija mnie jakaś moda?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmmm, jak dla mnie to świetna moda :) a wiśniowy sezon to to co lubię najbardziej :) zrobiłem już wiśniowe soki, konfitury teraz jeszcze czas na CzokoWiśniowy dżemik :D

      Usuń
  4. Boże to ciacho to po prostu to, na co mam teraz ochotę! Tak...o 12 w nocy... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm wygląda pysznie, mokre i kruche, idelane połączenie :D
    Mam w domu cały kosz śliwek prosto z sadu, już wiem jakie będzie ich przeznaczenie. Wystpią w duecie z cynamonem, bo jest to para idealna omom

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pysznie wygląda, chętnie zjadłabym takie do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omnom jedno z moich ulubionych ciast <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeżeli chodzi o ciasto i wiśnie to uwilbiam tort schwarzwaldzki :)

    OdpowiedzUsuń

JEŻELI W TREŚCI POSTA NIE PROSZĘ O LINK NIE UMIESZCZAJ GO TAM O ILE ZALEŻY CI NA TYM ŻEBY TWÓJ KOMENTARZ ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY.

Potrafię znaleźć Twojego bloga bez tego.