czwartek, 13 lutego 2014

Walentynkowe rozdanie z Eveline Cosmetics

Dziś mam dla Was rozdanie, w którym czekają na was 4 zestawy kosmetyków Eveline. Pomogą wam one wykonać Walentynkowy Look (opisany TU).

W skład zestawu wchodzi:

- podkład Magica Cover – odcień 02 natural
- puder Celebrities Beauty
- maskara Magnetic Look
- błyszczyk
- lakier do paznokci
- 3 w 1 – wysuszacz, utwardzacz, nabłyszczacz

Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy obserwować naszego bloga a w komentarzu pod tym postem podzielić się z nami przepisem na ulubiony walentynkowy deser. Dodatkowo spośród osób, które udostępnią post informujący o rozdaniu zamieszczony na naszym fanpage'u i napiszą w komentarzu pod nim nazwę ulubionego walentynkowego deseru wyłonimy dodatkowe cztery osoby, które również otrzymają zestawy od Eveline. Niezależnie czy weźmiesz udział poprzez bloga czy naszego Facebooka zestaw możesz zdobyć tylko raz, ale możesz mieć dwa razy więcej szans na szczęście. 

Walentynkowy Look Eveline Cosmetics
Rozdanie trwa od 13 do 18 lutego 2014r. 

Pełny regulamin znajduje się TU a wzięcie udziału w zabawie oznacza zaakceptowanie jego postanowień. Wyniki około dwa dni później znajdziecie na naszym fanpage'u.



Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach
i zakładach wzajemnych (Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm.). 

59 komentarzy:

  1. przepis na ulubiony deser walentynkowy? OWOCE! truskawki, kiwi, banan, jabłko, winogrona i pomarańcze kroję na małe kawałeczki i nabijam na wykałaczki. Do tego przygotowywuję czekoladę chilli. Rozpuszczam czekoladę (staram się wybierać tą lepszą, a nie najtańszą), do tego siekam chilli i doprawiam chilli z młynka, do tego łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka cukru pudru i gotowe. Czasem też dorabiam taką miksturę z białej czekolady. Na sam koniec maczamy owoce w czekoladzie i zjadamy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony deser idealny na Walentynki, a jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu to czekoladowe muffinki :)

    Składniki:
    - 2 szklanki mąki
    - pół szklanki curku
    - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 czubate łyżki kakao
    - tabliczka czekolady pokrojonej w grubą kostkę (tutaj dowoloność - ja daję gorzką)
    - pół szklanki oleju
    - 1 jajko
    - szklanka mleka

    Przygotowanie:
    Potrzebne są dwie średniej wielkości miski.
    W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę najlepiej przesiać na sitku).
    W drugiej wymieszać mokre skłądniki.
    Mokre dodać do suchych i razem wymieszać - najlepiej łopatką lub drewnianą łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (NIE MIKSOWAĆ!)
    Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Najlepsza jest do tego łyżka do lodów, której oczywiście zawsze zapominam zakupić ;)
    Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
    Ostudzić i... ZE SMAKIEM ZJEŚĆ W TOWARZYSTWIE UKOCHANEJ OSOBY :)

    Najciekawszy jest fakt, że przepis ten mam od... teściowej! ;)

    GORĄCO POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO :D

    OdpowiedzUsuń
  3. POLECAM, NAPRAWDĘ PYSZNE <3
    Babeczki czekoladowo - sernikowe z wiśniami
    Składniki:
    Masa czekoladowa:
    • 100 g masła
    • 40 g kakao
    • 100 g brązowego cukru
    • 2 jajka
    • 100 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    • 150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik)
    • 1 czubata łyżeczka mąki
    • 3 łyżki białego cukru
    • 1 białko jajka
    oraz
    • 1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie



    Babeczki można piec w papierowych papilotkach o średnicy 5 cm mierzonych po dnie, ułożonych w formie na muffiny, lub metalowych foremkach na mini tarty

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
    W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
    Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty.
    Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój przepis na Walentynkowy deser to mus czekoladowy :

    Składniki:

    300 ml śmietanki 30%
    70 g czekolady mlecznej
    30 g czekolady gorzkiej
    Sposób przygotowania:

    Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę ostudzić, żeby była lekko ciepła.
    Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć trochę śmietany do dekoracji.
    Stopniowo dolewać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną.
    Schłodzić przed podaniem.
    Ozdobić pozostałą bitą śmietaną, tartą czekoladą lub dowolnymi owocami.


    Biorę udział również na fb
    Rozdanie udostępnione na FB : https://www.facebook.com/malgorzata.kuca/posts/10201279531221708?stream_ref=1

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na Walentynkowe ciasto
    1/2 kg miłości
    3 łyżki zazdrości
    10 dkg zaufania
    2 krople na „nerwach grania”
    6 gramów cierpliwości
    3 dkg wyrozumiałości
    5 łyżek humoru
    10 łyżeczek wigoru
    wszystko razem dokładnie mieszamy i
    wszystko razem na walentynkowe ciasto ubijamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim ulubionym walentynkowym deserem są lody śmietankowe z bitą śmietaną i musem truskawkowym z odrobiną likieru dla poprawy smaku :) Mimo iż za oknem czasami wita nas śnieg w ten wyjątkowy dla zakochanych dzień, lody są idealnym deserem po smacznej kolacji. Ja uwielbiam śmietankowe, ale można dać takie jakie się lubi, do tego na wierzch bitą śmietanę, posypać wszystko płatkami czekolady i polać musem truskawkowym bądź malinowym. Najlepiej bybyło aby mus był w kolorze czerwonym, bo to kolor miłości. Dla podsycenia smaku możemy dodać jakiś likierek bądź czerwony alkoholik, np. wiśnióweczkę :) Z takim deserem każdy walentynkowy wieczór będzie miło spędzony ze swą drugą połówką <3

    OdpowiedzUsuń
  7. zapomnialam obserwuje cie jako AGATA Jackowska,na fb jako Agata Jackowski

    OdpowiedzUsuń
  8. DESER Z MALINAMI

    około 100 - 150 g malin
    kilkanaście małych listków mięty
    1 szklanka (250 ml) śmietany 36%, mocno schłodzonej
    2 łyżki cukru pudru
    100 g gorzkiej czekolady 60% - 70%
    25 g masła

    Maliny rozerwać i rozpłaszczyć, ułożyć jedna obok drugiej warstwami w 4 średnich lub w 6 mniejszych filiżankach lub szklankach, najlepiej szklanych. Maliny ułożyć mniej więcej do 1/3 wysokości naczynia. Kilka najładniejszych malin zostawić do dekoracji. Na maliny położyć po kilka małych listków mięty.
    Połowę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Włożyć ją do naczynek i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
    W rondelku na średnim ogniu zagotować drugą połowę śmietanki kremowej, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi. Dodając po kawałku masło, miksować aż powstanie gładka masa.
    Po ostudzeniu wyłożyć mus na warstwę bitej śmietany, udekorować malinami i wstawić na godzinę do lodówki. Jeśli deser trzymamy dłużej w lodówce, należy wyjąć go odpowiednio wcześniej (na około pół godziny), aby mus czekoladowy nieco zmiękł.

    OdpowiedzUsuń
  9. mój mąż uwielbia torty i torciki :)
    składniki
    10 dag masła
    30 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 jajka
    10 dag mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dag+3 łyżki śmietany kremówki
    1 torebka galaretki o smaku malinowym
    4 łyżeczki żelatyny
    30 dag mrożonych malin(ew. truskawek)
    60 dag jogurtu
    sok i otarta skórka z 1 cytryny
    trochę tłuszczu i tartej bułki do wysmarowania blachy

    Wykonanie :)
    Ciasto piaskowe: masło utrzeć z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i solą.Dodać jajka, mąkę, proszek i 3 łyżki śmietany, wyrobić.Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Piec ok 20 min. w temp. 175*C Galaretę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu.Przelać do płaskiej formy, włożyć na 6 godzin do lodówki. Żelatynę rozpuścić. Jogurt połączyć z 12 dag cukru, cukrem waniliowym, sokiem i skórką. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, a następnie dodać do pozostałego jogurtu. Wstawić na 10 min. do lodówki. Ubić na sztywno 30 dag kremówki. Przełożyć do tężejącej masy jogurtowej. Na końcu dodać rozmrożone maliny. Do upieczonego ciasta( w tortownicy z obręczą) dokładamy przygotowany krem. Wstawić na 5 godz. do lodówki.Z malinowej galaretki wykrawać serduszka- foremką lub nożykiem. Udekorować nimi ciasto. <3 pyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój przepis na walentynkowy deser:

    - garść słodkich całusów
    - ciepłe przytulenie
    - kilka miłych słów
    - mniej więcej 3 komedie romantyczne
    - rozalony kominek
    - mięciutki kot do otulenia
    To wszystko razem miksujemy, możemy przyrawić nutką pikanterii w postaci dreszczyku emocji.
    Do pięknych pucharków wkładamy i w walentynkowy wiecór kochanemu podajemy o sobie też nie zapominamy :). SMACZNEGO.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście nie KOT tylko KOC :) tak duży byśmy się zmieścili pod nim oboje :) Pozdrawiam :) To takie małe sprostowanie literówki :)

      Usuń
  11. składniki
    -4 - 6 ciasteczek Oreo
    -ugotowany budyń
    -2 banany
    - sok z 1 cytryny
    - 200 g śmietany 36%, ubitej z cukrem
    -3 łyżki masła orzechowego
    -polewa karmelowa
    - 2 łyżki ajerkoniaku


    Przygotowanie:
    Na dno pucharków wsypać pokruszone ciastka. Przygotować budyń i ostudzić. dodać masło orzechowe i ajerkoniak, wymieszać i chwilę podgrzać. Na ciastka wyłożyć ostudzony budyń oraz pokrojone banany obtoczone w soku z cytryny . Przykryć ubitą śmietaną oraz polać sosem karmelowym.

    OdpowiedzUsuń
  12. Walentynkowy deser z bitą śmietaną
    niepełna szklanka bitej śmietany
    1 łyżka kakao rozpuszczalnego
    8 truskawek
    2 bezy
    2 łyżeczki suszonej żurawiny
    2 łyżeczki chałwy
    1/2 deserowej czekolady
    2 łyżki mleka
    Czekoladę topimy z mlekiem mieszając by była płynna. Do bitej śmietany dodajemy kakao rozpuszczalne i mieszamy, Płuczemy truskawki, 4 najładniejsze nacinamy od dołu. Pozostałe obieramy z szypułek i kroimy w plasterki. W kieliszkach układamy naprzemiennie śmietanę, pokruszone bezy, pokruszoną chałwę, żurawinę i truskawki. Polewamy polewą czekoladową. Brzegi kieliszków dekorujemy truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mężczyzna, a dodatkiem mogą być lody truskawkowe z bitą śmietana oraz polewą truskawkową. Przyozdobione rureczkami i kolorową posypką <3 proste i smaczne, a jakie bezcenne ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiec tak bierzemy dorosłego faceta ( w moim przypadku narzeczony ... 80 kilo , pełnoletni ;)
    polewamy gorzką czekolada ( tak 70% żeby mój dietetyk nie padł na zawal i żeby było zdrowo )
    może być posmarowany ( ale Czeko trzeba rozpuścić bo będzie za ostro na początku ) ... Tyle ... dekorujemy bitą śmietaną ( kolejność dowolna, oczywiście miejsc dekorowanych ) ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja ostatnio gustuję w sorbetach, a że tęsknię za latem to na jutro przygotuję dwa smaki: truskawkowy i malinowy z mrożonych owoców mmmm pycha
    Lubię to! · Odpowiedz · około minuty temu

    OdpowiedzUsuń
  16. Składniki na 2 porcje: :)
    200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 tabliczka białej czekolady (100 g)
    2 łyżki wiśni z nalewki*
    6 małych okrągłych biszkoptów
    sok z cytryny
    1 galaretka wiśniowa
    2 czekoladki "wiśnie w likierze" do dekoracji + posypka czekoladowa

    * wiśnie z nalewki można zastąpić nadziewanymi czekoladkami "wiśnie w likierze". Na dno każdego pucharka dajemy 2 rozgniecione czekoladki.Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu (w 250 ml). Lekko tężejącą wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Z gotowej wyciąć foremką 8 serduszek, które należy przykleić do wewnętrznych ścianek pucharków, lub szklanek, w których będziemy podawać deser.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wlać do niej ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Całość krótko zmiksować.

    Na dno pucharków wyłożyć po łyżce wiśni z nalewki. Na to poukładać po 3 biszkopty, które należy lekko skropić sokiem z cytryny. Na biszkopty wyłożyć masę śmietanową, wypełniając po brzegi pucharki. Wierzch deseru udekorować czekoladką z wiśniowym nadzieniem i czekoladową posypką.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja w Walentynki nie lubie stać w kuchni przy garnkach,wole w tym czasie przytulać się z mężem przy winku :) Na deser podaję truskawki( na szczęście pojawiły się w supermarketach,importowane co prawda,ale ważne że są świeże) polane gorącą czekoladą(rozpuszczam tabliczkę w garnuszku) i bita śmietana w sprayu.Szybko i wyśmienicie.Jeszcze jak się przy tym nawzajem karmimy....Życzę wszystkim udanych Walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ulubiony deser na walentynki coś smacznego, lekkiego i zdrowego czyli torcik owocowy:)

    Mamy tu totalną dowolność, bo składniki komponujemy wg własnych upodobań smakowych. Wybieramy ulubione owoce, np brzoskwinie, mandarynki, banany, porzeczki, borówki, jabłka... to co lubimy. Wszystkie owoce oprócz borówek czy porzeczek kroimy na mniejsze cząstki i bierzemy się za przygotowanie galaretki. Możemy mieć 2 różne(jeśli chcemy torcik dwukolorowy) lub 2 o tym samym smaku. Przygotowujemy je zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodatkowo jednak rozpuszczamy w nich trochę żelatyny,żeby galaretka lepiej nam trzymała owoce. Odstawiamy do przestudzenia i w tym czasie przygotowujemy formę w kształcie serca, jeśli takiej nie mamy to wybierzmy korytko. Wykładamy część owoców i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretka powinna utrzymywać owoce na różnych poziomach. Odstawiamy do przestudzenia w chłodne miejsce. Sposób podania: na talerzu rozsmarowujemy polewę czekoladową, wykładamy na to torcik, dekorujemy pozostałymi owocami i główkami żywych róż:))) Uwielbiam:))

    Przepis jest świetny i idealny dla każdego, bo wykorzystujemy do niego wszystko to co lubimy w dowolnych proporcjach:) Nie jest czasochłonny, dzięki czemu mamy więcej czasu dla najbliższej sercu osoby. Życzę apetycznych walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muffinki z budyniem, oblane czekoladą - SKŁADNIKI:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki śmietany 12%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 budyń czekoladowy (typu gorący kubek)
    0,5 czekolady mlecznej
    mleko
    perełki
    Muffinki z budyniem, oblane czekoladą - PRZYGOTOWANIE:
    Jajka razem z cukrem ubijamy na puch, następnie dodajemy zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę - dalej miksujemy. Budyń (ja użyłam taki szybki do rozmieszania z gorącą wodą) rozpuszczamy w 0,5 szklance wody (nie tak jak jest na opakowaniu w 3/4!) Budyń ma być gęsty i ostudzony. Na dno foremek na muffiny dajemy odrobinę ciasta muffinkowego, na to 0,5-3/4 łyżeczki budyniu i całość dokładnie przykrywamy jasnym ciastem. Muffinki piekłam niecałe 30 minut w 180*. Czekoladę rozpuściłam na wodzie z dodatkiem mleka -oblałam nią muffinki i udekorowałam srebrnymi perełkami.

    OdpowiedzUsuń
  20. Różowy deser walentynkowy - jest to szybka pianka którą możemy przygotować w ciągu 15 minut
    PRZEPIS:
    Składniki:

    350 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
    1 galaretka truskawkowa
    150 ml wrzątku
    2 łyżeczki cukru pudru
    czerwony/różowy barwnik (opcjonalnie)
    świeże truskawki (do dekoracji)
    cukrowa posypka (do dekoracji)


    Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 200 gram śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Zimną, ale nie tężejącą galaretkę powoli wlewamy do śmietany i miksujemy, aż masa się połączy i kolor będzie jednolity. Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z koloru, na tym etapie można dodać odrobinę barwnika.

    Tak przygotowaną masę przekładamy do pucharków. Chłodzimy w lodówce, aż masa stężeje. Będzie miała konsystencję puszystej pianki.

    Pozostałe 150 gram śmietany kremówki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

    Do pucharków, na wierzch masy nakładamy bitą śmietanę - łyżką lub przy użyciu szprycy. Dekorujemy wedle uznania świeżymi truskawkami i cukrową posypką. Przechowujemy w lodówce.



    OdpowiedzUsuń
  21. Moim ulubionym deserem Walentynkowym jest sałatka owocowa z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, kilkoma plasterkami jabłka, płatkami (15g ok. 3 łyżki), batonikiem musli z mleczną czekoladą (20g) i serkiem naturalnym, którą można wykonać w kilka minut i zjeść przyjemnie, bez wyrzutów sumienia =)
    Obserwuje jako: Dorota G

    OdpowiedzUsuń
  22. Mój ulubiony deser na walentynki to truskawki w czekoladzie .
    Każdy z nas uwielbia truskawki oraz czekoladę. Obydwa te składniki są silnymi afrodyzjakami. Właśnie dlatego warto je połączyć, żeby w jeszcze ciekawszy sposób zakończyć kolację walentynkową.

    Moje truskawki wyglądają bardzo elegancko. Ozdobiłam je białą oraz czarną czekoladą, które wyglądają jak smoking.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten deser mówi wszystko - bez zbędnych słów, swoją pracą i zaangażowaniem możemy wyrazić swoje uczucie :)

    trudność: średne
    czas: powyżej 60 min

    Walentynkowy deser Kocham Cię - SKŁADNIKI:
    Waniliowe serca:
    50ml mleka
    100ml słodkiej śmietanki 30%
    1 łyżka cukru
    0,5 opak. cukru wanilinowego
    1 łyżeczka żelatyny
    Dodatkowo:
    2 galaretki czerwone
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    Walentynkowy deser Kocham Cię - PRZYGOTOWANIE:
    Do rondelka przelewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier wanilinowy i cukier zwykły, nastawiamy na palnik i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy tak długo aż całkowicie się rozprowadzi. Przelewamy to do mniejszych 2-3 miseczek lub na jedno większą powierzchnię, tak by grubość była ok 1,5-2cm. Po całkowitym zastygnięciu wycinamy ostrym nożem zgrabne serca i za pomocą silikonowej szpatułki odrywamy je od powierzchni i delikatnie przekładamy na brzeg lampki na wino lub pucharka. Zaczynając od środka serca i kierując się na boki dociskamy je do krawędzi aby pozbyć się pęcherzykow powietrza, tak by serce mocno przywarło i potem nie wlała się pod nie galaretka. Pucharki układamy w pozycji poziomej. Galaretki (truskawkowe lub wiśniowe) rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy zaczynają tężeć wlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Na koniec śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder - bitą śmietaną dekorujemy deser...

    OdpowiedzUsuń
  24. TORT MIŁOSNY
    W SAM RAZ NA WALENTYNKI


    CIASTO (3 blaty)

    4 jaja
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szczypta soli

    KREM

    0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    6 łyżek cukru
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    1-2 tabliczki białej czekolady
    barwnik spożywczy - niebieski

    dżem wiśniowy do przełożenia ciasta

    PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.

    Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

    Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze w kształcie serca. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.

    Można wylać całe ciasto i potem pokroić po upieczeniu lub upiec oddzielnie 3 blaty (wtedy czas pieczenia się skraca).

    PRZYGOTOWANIE KREMU:

    Połowę mleka gotujemy. Pozostałą część miksujemy z budyniami, cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy.

    Miksujemy budyń z masłem na gładką masę (dodajemy go stopniowo i ostrożnie, by się nie zwarzył). Potem dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i barwnik.

    Blaty biszkoptowe przekładamy kremem i dżemem w dowolny sposób. Wierzch tortu nakrywamy resztą kremu, wygładzamy i zdobimy - kremem, ozdobami cukiernicznymi, bitą śmietaną, biszkopcikami - pełna dowolność.

    A później... później to już tylko zabawa: przekładamy blaty ciasta kremem i dżemem, a wierzch zdobimy tak, jak lubimy. :) Ja dodatkowo użyłam różnych gotowców - ozdóbek konfetti i cukrowych motylków. :)

    A tutaj dowód mojej działalności - także w formie słodkiej walentynki:

    http://imageshack.com/a/img30/824/hgnf.jpg

    https://imagizer.imageshack.us/v2/604x603q90/842/nvxj.jpg

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Kucharka ze mnie niestety marna - raczej nie widzę siebie w kuchni, bo gotowanie to dla mnie sztuka, w tej dziedzinie nie mam ani garści talentu...no, może kropelkę :)
    Jednak nawet ja w Walentynki mam...smak na miłość - tak, zdaję sobie sprawę, że gorący wakacyjny sezon na gorący romans już minął, ale powiedzmy sobie szczerze - kiedy jak nie w zimne zimowe wieczory przyda się nam trochę ciepła? Tak więc w Walentynki mój ulubiony deser to miłośc -
    trochę słodka,
    trochę ostra,
    na pewno pozbawiona słonych łez
    i kwaśnego posmaku rutyny ;)

    A w tłumaczeniu z sypialnianych na kuchenne klimaty?

    Naleśniki ze smażonymi owocami, dodatkiem lodów i bitą śmietaną, mniam!

    Naleśniki (o dziwo) potrafie wykonać z pomocą
    mąki,
    mleka,
    jajek i
    odrobiny oleju,

    owoce, głównie nektarynki i banany, łaskawie pozwalają mi się podsmażyć bez groźby puszczenia kuchni z dymem, lody oraz bitą smietanę (przyznaję się) kupuję w pobliskim sklepie, wszystko to łączę w całość i voilà, słodkie Walentynki gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  27. Najlepszy walentynkowy deser ? :)
    Czekoladowe Brownie
    Składniki:

    250 g gorzkiej czekolady
    280 g masła
    250 g drobnego cukru
    75 g mąki
    3 jaja
    pół szklanki wody
    75 g orzechów włoskich rozdrobnionych


    Przygotowanie:

    Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    smacznego :)
    PS. foremka może być silikonowa w kształcie serca, wtedy nie trzeba wykładać jej papierem, przepis sprawdzony milion razy :)

    OdpowiedzUsuń
  28. 1 szt. mężczyzny
    1 szt. kobiety
    1 kg miłości
    20 dkg uwielbienia
    10 dkg kreatywności
    1 kg szczęścia
    90 dkg szacunku
    0,5 kg opiekuńczości
    0,5 kg romantyczności
    Do jednej sztuki mężczyzny dodać kobietę,
    poznasz tego połączenia dobrą zaletę.
    Dodaj miłości i uwielbienia.
    Spełnisz wtedy jej marzenia.
    Trochę kreatywności nie zawadzi,
    tak szef kuchni tobie radzi
    Daj też szczęścia i szacunek,
    to dostaniesz pocałunek.
    Opiekuńczość w grę też wchodzi
    i na randkach nie zawodzi.
    Romantyczności okaż wiele,
    takimi radami się z wami dziele.
    Wymieszajcie wszystkie składniki,
    wtedy poznacie miłości tajniki.
    Najlepszy koktajl walentynkowy
    przepis Walentynki

    OdpowiedzUsuń
  29. Składniki:
    10-15 dowolnych herbatników (ja użyłam sojowych)
    2 puszki mleka kokosowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z połówki cytryny
    1 szklanka różnych owoców (mogą być mrożone)
    Sposób przygotowania:
    Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, owoce rozmrażamy odsączamy z nadmiaru wody i soków. Następnie dobrze schłodzone mleko kokosowe otwieramy, wybieramy gęstą masę i miksujemy z cukrem pudrem przez około 5 minut, aż do uzyskania puszystej leciutkiej bitej śmietany. Na dno pucharka wsypujemy zmielone herbatniki, następnie trochę śmietany i owoce i tak na przemian. Najlepiej sami zdecydujecie o proporcjach i kompozycji swojego walentynkowego pucharka. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  30. Deser z serduszkami na winie;Składniki:
    - 200 ml czerwonego półsłodkiego wina
    - 200 ml wody
    - 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym
    - 200 ml śmietany kremówki
    - 1 łyżka cukru pudru. Wodę zagotować z winem, zestawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić w zimne miejsce żeby stężała. Następnie metalową foremką wyciąć 12 serduszek.
    Pozostałą galaretkę przełożyć ponownie do garnka, rozpuścić, przestudzić i wstawić na chwilę do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Tężejącą galaretkę dodawać porcjami do śmietany, nadal ubijając. Deser przełożyć do czterech pucharków, udekorować serduszkami od razu, lub poczekać aż deser trochę stężeje, żeby serduszka nie wpadły do środka. Schłodzić w lodówce.
    Grzegorz Niemirowski

    OdpowiedzUsuń
  31. Deser "M jak Miłość"
    Składniki:
    - kąpiel w pachnącej pianie
    - szampan
    - truskawki
    - dwie kochające się osoby

    Elżbieta Trocewicz

    OdpowiedzUsuń
  32. Mój ulubiony deser Walentynkowy ? Oto i on :

    "pocałunek miłości"

    3 białka jaja
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki dżemu truskawkowego .
    kilka truskawek do dekoracji
    sos truskawkowy

    W misce miksujemy białka jaj aż do uzyskania piany, dosypujemy cukier i dodajemy dżem. Następie przekładamy do dwóch salaterek, z truskawek układamy serce i wypełniamy je sosem truskawkowym .

    Taki mały deserek potrafi wzbudzić namiętności,
    dzięki czemu miłosna atmosfera w Walentynki zagości!
    Osłodzi smutki, zrelaksuje zmęczone ciało,
    które w rytm jedzenia będzie się pląsało !
    To deser słodki, który naprawi wszystko co w związku złe,
    taki deser sprawi, że wszystko w Walentynki będzie dobre !

    I co tu dużo mówić, jeden "pocałunek miłości" samodzielnie przyrządzony , a partner będzie wręcz oszołomiony . To deser który pobudzi zmysły, rozpali żądze i da świeże spojrzenie na związek, zjedzenie takiego deserku w Walentynki to obowiązek ;)
    obserwuje: edka767 ,
    edka767@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  33. RZECZY POTRZEBNE:

    Odrobina chęci
    Kszta miłości,
    1 kg uśmiechu
    kostka masła
    kakao
    cukier
    truskawki
    mleko

    WYKONANIE: W niewielkim garnczku roztapiamy masło, dodajemy cukru, kakao i mleko. Mieszamy aż do zgęstnienia. Na dekoracyjnych talerzykach układamy truskawki , polewamy ostygniętą czekoladą . Bierzemy bitą śmietanę . I już deserek dla zakochanych jest .

    Tym właśnie deserem poczęstowałem swą żonkę w pierwsze nasze spędzone Walentynki. Na jego punkcie oszalała, i może dlatego na resztę życia właśnie mnie wybrała . Nie bez powodu jest powiedzenie "przez żołądek do serca". I to pamiętajmy, że właśnie w Walentynki, w dzień szczególnej miłości, jej okazywania można na nowo rozbudzić zmysły, namiętność. Wystarczy miłość, chęć i deser . Pozdrawiam kochający mąż. kochacwszystko@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja dla odmiany proponuję taki deser na Walentynki :)Napełniamy wannę wodą (koniecznie gorącą albo bardzo ciepłą). Ilość wody zależy od tego, ile osób ma znaleźć się w wannie. Staramy się o wytworzenie dużej ilości pachnącej piany (potrzebny do tego płyn do kąpieli). By zadbać o nastrój, dodajemy trochę specjalnego olejku eterycznego - jego delikatny zapach rozniesie się w łazience i rozbudzi zmysły. Jeśli nie jesteśmy przygotowani i nie mamy pod ręką olejku, można zapalić na przykład egzotyczne kadzidełko lub zapachową świeczkę.Dopełnieniem odpowiedniego nastroju będzie zgaszone światło. Ciemności egipskie nie są jednak wskazane, dlatego rozstawiamy w łazience malutkie świece, by wytworzyć romantyczny klimat. Do tego powinna rozbrzmiewać spokojna, kojąca zmysły muzyka. Gdy kąpiel przygotowujemy tylko dla kobiety, można pokusić się nawet o rozrzucenie na posadzce płatków kwiatów.
    Pan Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  35. "Chłopu i psu nie wiara" - tak mawiała babcia. ;) Na szczęście potem dodawała, że jesli już się znajdzie tego jedynego Pana Właściwego, to należy o niego dbać. A że mężczyzna jeść lubi - to zapewnić mu należy dobrą strawę. Podczas tegorocznych Walentynek zrezygnowałam z planowanej wizyty w restauracji postawiłam na własne talenty kulinarne. Najpierw był ukochany przez Pana Właściwego stek wołowy i frytki (prawdziwy facet lubi prawdziwe jedzenie!), a potem mój popisowy deser - Mroźny Paw. Deserowy ptak to nic innego jak przekrojony arbuz i wycięty w kształt dumnego pawia, wypełniony pokrojonymi cząstkami arbuza, kiwi, winogron i brzoskwiń. A jako że jestem podstępną kobietą - owoce skąpałam delikatnie w alkoholu, by uwieść Pana Właściwego i dodać Walentynkom odrobiny pikanterii. ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. ZDROWO - WALENTYNKOWO ;))

    Ciasteczka dyniowe z żurawiną i czekoladą :)

    Składniki:
    szklanka pure z dyni
    szklanka mąki migdałowej
    pół szklanki mąki kokosowej
    2 łyżki cynamonu
    łyżka proszku do pieczenia
    1 jajko
    3 łyżki oleju kokosowego
    1/3 gorzkiej czekolady
    2 garści suszonej żurawiny.
    Sposób przyrządzenia:
    Ugotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka w kształcie serduszek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.
    Mniam!


    OdpowiedzUsuń
  37. Deser Walentynkowy !

    Składniki : 50 g mąki, 2 jajka , cukier waniliowy, szczypta soli, kakao.
    Wykonanie : Mieszamy składniki i ugniatamy z nich ciasto
    Wykończenie : z ciasta wycinamy serduszka, pieczemy. Następnie na każdy serduszku masą piszemy napis .

    Walentynkowe ciasteczka wspaniała sprawa,
    mężowi nie będzie się śniła inna baba !
    I to tak brzmi kolokwialnie ale prawdziwie ,
    pyszność ciasteczka , aż się do dziś dziwię .
    56manka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

JEŻELI W TREŚCI POSTA NIE PROSZĘ O LINK NIE UMIESZCZAJ GO TAM O ILE ZALEŻY CI NA TYM ŻEBY TWÓJ KOMENTARZ ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY.

Potrafię znaleźć Twojego bloga bez tego.