wtorek, 18 lutego 2014

Kokosowe love

Jest rośliną znaną człowiekowi już od zamierzchłych czasów. Najstarsze skamieliny wskazują, że palma kokosowa rosła już na Ziemi na pewno około 15 milionów lat temu. Skamieliny te znaleziono na terenie Indii. Warto zaznaczyć jednak, że kokos doskonale rozprzestrzeniał się po świecie dzięki morzom i oceanom, a właściwie dzięki prądom wodnym w nich występującym. Właśnie dlatego zdolne do kiełkowania orzechy znajdowano choćby na brzegach Norwegii jednak rozwinąć się i rosnąć mogą tylko w o wiele cieplejszych rejonach tropikalnych i subtropikalnych.

Orzech kokosowy jest bardzo smaczny i pożywny ale zanim przystąpimy do jego zakupu warto wiedzieć na co zwracać uwagę. Przede wszystkim skorupa nie powinna być uszkodzona – głęboko pęknięta, a w środku powinno „chlupotać” mleko kokosowe. Jeżeli nie słyszycie, że w środku jest płyn, lepiej nie kupujcie takiego orzecha. Rozłupanie orzecha wcale nie jest tak skomplikowane jakby się mogło wydawać. Wystarczy młotek lub solidny kuchenny nóż czy tasak. Używając tych ostatnich, pamiętajcie by tępą stroną noża uderzać równomiernie na obwodzie skorupy kokosa. Niebawem ujrzycie jak pęka i otwiera się na pół. Możecie wcześniej wydobyć wodę kokosową. Ale jeżeli rozłupiecie go nad misą, możecie i tak złapać jego sok a potem ewentualnie przefiltrować by usunąć cząstki skorupy i gotowe. Oczywiście zawsze możemy posiłkować się kupując gotowe płatki lub wiórki kokosowe.


Kokos kryje w sobie wiele dobroczynnych składników choć przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe i jest ich tu około 70%. Znajdziemy tu witaminy z grupy B. Między innymi B2, B6 oraz kwas foliowy. Są też cenne przeciwutleniacze jak witamina C i E. Spośród istotnych pierwiastków warto wspomnieć o potasie, wapniu, magnezie, fosforze, żelazie, sodzie i cynku. Woda kokosowa, zwana też mlekiem kokosowym jest doskonałym napojem izotonicznym ponieważ jej skład zbliżony jest do osocza ludzkiej krwi.

Domowe SPA

Do stworzenia domowych kosmetyków z użyciem orzecha kokosowego wykorzystać możemy zarówno mleko, miąższ - również w postaci wiórków czy olej kokosowy. Świetnie odnajdzie się w pielęgnacji włosów, dłoni i stóp, ale i całego ciała. Będzie doskonałym dodatkiem do musujących kosmetyków do kąpieli, cudownych peelingów a nawet domowych past domowych. Wiele ciekawych kokosowych inspiracji znajdziecie w filmach na naszym kanale YouTube.

Limonkowy peeling cukrowy
  • szklanka cukru (ładniej wyglądać będzie biały)
  • starta skórka z 2 limon (uprzednio wyszorowane i sparzone)
  • sok z jednego owocu limony
  • 2 łyżki oleju kokosowego (może być rafinowany)

opcjonalnie:
  • kilka kropli olejku esencjonalnego o zapachu cytrusów.


Do cukru dodać startą skórkę, sok i olej a następnie dokładnie wymieszać. Jeżeli zajdzie taka potrzeba dodać olejek eteryczny. Peeling przetrzymywany w łazience może stać na pewno 2 miesiące bez utraty swoich właściwości pielęgnujących. Jak wykonać peeling zobaczysz TU.

Kokosowy balsam do ust
  • 15 gram oleju kokosowego
  • 10 gram masła Shea
  • 10 gram wosku pszczelego

Kokosowo-miodowy zapach tego balsamu do ust jest zniewalający. Wystarczy użyć nierafinowanych składników. Aby kosmetyk nie miał zapachu należy użyć oleju kokosowego rafinowanego. Wszystkie oleje upłynniamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Przelewamy do małego słoiczka i czekamy aż balsam zastygnie.

Kokos cudownie nadaje się do pielęgnacji ciała i wystarczy po prostu użyć czystego oleju kokosowego. Delikatny peeling do twarzy zrobimy miksując kilka łyżek wiórków kokosowych z dodatkiem olejów wysokogatunkowych.

Michał  
  

12 komentarzy:

  1. Może jestem inna, ale nie lubię kokosów. Fakt faktem jadłam tylko wiórki kokosowe, ale nie zawróciły mi w głowie. Pomysły na kokos bardzo ciekawe, nie sądziłam że ma on tak bogaty skład

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, bardzo ciekawy. Wyczytałem kiedyś że wodę kokosową stosowano również jako uzupełnienie ilości "krwi" u rannych i doskonale się spisywał.

      Usuń
  2. nigdy nie mialam do czynienia z lrawdziwym kokosem.. ale zapach lubię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeży kokos zdecydowanie ma przyjemny smak :)

      Usuń
  3. Kokos to jest to co tygryski lubią najbardziej. I do jedzenia i w kosmetykach. Przebija go tylko czekolada ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pdpisuję się obiema rękoma pod artykułem z wyjątkiem akapitu o walorach smakowych :-) ale zapach uwielbiam i skorzystam z Twoich pomysłów :-)
    Joanna J

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, robi to ładny klimat.

    OdpowiedzUsuń

JEŻELI W TREŚCI POSTA NIE PROSZĘ O LINK NIE UMIESZCZAJ GO TAM O ILE ZALEŻY CI NA TYM ŻEBY TWÓJ KOMENTARZ ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY.

Potrafię znaleźć Twojego bloga bez tego.