poniedziałek, 26 listopada 2012

Olej jojoba – wosk, który został olejem.


Jest bezwonnym, żółtym woskiem uzyskiwanym z nasion krzewu simondisii kalifornijskiej  zwanej również Jojoba. Jest ona rośliną wieloletnią, owocującą od 3–5 roku życia i później powtarzająca owocowanie rokrocznie przez 100–200 lat. Nasiona Jojoby zawierają do ok. 60% wosku wykorzystywanego już w dawnych czasach przez Indian do leczenia różnych schorzeń skóry.
Olej ten swoje właściwości zachowuje podgrzany nawet do temperatury 300 °C , natomiast poniżej 7 °C może zastygnąć. Zawiera głównie palmitynian cetylu o cennych własnościach natłuszczających i odżywczych, skwalen występujący w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry. Jest również bogatym źródłem witaminy F. Cechuje go wysoka trwałość i bardzo długi okres przydatności do użycia.


Swoja budową zbliżony jest do ludzkiego sebum (łoju wydzielanego przez gruczoły naszej skóry), dlatego świetnie sprawdza się w pielęgnacji właściwie każdego jej rodzaju.
W przypadku suchej skóry która produkuje za mało sebum, natłuszcza i zabezpiecza przed ucieczką wody, uszczelniając między innymi „dziury” w cemencie międzykomórkowym.
W przypadku skóry tłustej przyczynia się do zmniejszenia produkcji naturalnego łoju, a dzięki temu normalizuje pracę gruczołów łojowych jednocześnie działając regenerująco na komórki skóry. Zachowuje on też bezpieczny kwaśny odczyn zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów lubiących odczyny wyższe.
W przypadku trądziku nie tylko reguluje pracę gruczołów łojowych ale również łagodzi stany zapalne. Działa również bakteriostatycznie co jest pomocne przy leczeniu naszej skóry. 



Mało kto wie iż olej jojoba jest naturalnym filtrem słonecznym, którego moc jest zbliżona do SPF4


Zrób to sam

Olejek do mycia skóry mieszanej

  • 10ml oleju sojowego
  • 10ml oleju rycynowego
  • 20ml oleju migdałowego
  • 30ml oleju jojoba
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do butelki. Niewielką ilość rozprowadzić dokładnie na skórze, lekko przemasować, zmyć ciepłą wodą.

Maseczka oczyszczająca

  • 1 żółtko
  • kilka kropli soku cytrynowego
  • łyżka oleju jojoba

Składniki połączyć w jednolitą masę, nałożyć na skórę i zmyć ciepłą wodą po ok 20 minutach.


Olej jojoba zyskuje coraz bardziej na popularności i dlatego jest coraz chętniej używany ale patrząc na jego działanie myślę, że nie ma się temu co dziwić a i samemu warto zaprzyjaźnić się z tym cennym składnikiem wielu kosmetyków.




 

Michał

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie wypróbuje maseczkę oczyszczającą :) dziękuję za tak szybki odzew ;) dla potrzeb skory spragnionej odpowiedniej pielęgnacji.

    OdpowiedzUsuń

JEŻELI W TREŚCI POSTA NIE PROSZĘ O LINK NIE UMIESZCZAJ GO TAM O ILE ZALEŻY CI NA TYM ŻEBY TWÓJ KOMENTARZ ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY.

Potrafię znaleźć Twojego bloga bez tego.